Keresés
Generic filters

Tatabányán 124 család lépett be az adósságkezelési programba, hogy rendezni tudja távhődíj hátralékát

Az elmúlt év áprilisától 2015 február végéig összesen 124 család igényelte Tatabányán távhődíj hátralékokkal kapcsolatban az önkormányzati adósságcsökkentési támogatást. A távhőszámlákat érintő adósságkezelés rendszerében a tartozásuktól megszabadult, illetve az új résztvevőként bekerült családok összes tartozása közel 28 millió forintot tesz ki.

Az adósságkezelés szabályai szerint ebből az összegből az együttműködést vállaló hátralékosok 25 százalékot, összesen 7 millió forintot törlesztettek önerőből, a teljes adósságkezelésbe vont összeg mintegy 75 százalékát állami támogatás fedezte.

A vizsgált időszakban 18 családnál mondták fel a támogatási megállapodást a vállalt kötelezettségek nemteljesítése miatt. A felmondások során több esetben visszafizetési kötelezettség is keletkezett.

Adósságkezelési programba családonként maximum 400 ezer forint volt bevonható azon hátralékos családok esetén, akik minimum 6 havi hátralékkal rendelkeztek és a hátralék összege meghaladta az 50 e Ft-ot.

A támogatás igényléséhez legalább három hónapos előzetes együttműködés volt szükséges, azaz a jelentkezőknek legalább ennyi ideig rendben kellett fizetniük a közüzemi számláikat, valamint igazolniuk kellett szociális rászorultságukat és ezután kötöttek velük támogatási megállapodást. Az igénylők a támogatás megítélését követően újabb hátralékot nem halmozhattak fel, rendszeresen be kellett mutatniuk a befizetett közüzemi díjak és az önrész csekkjeit és adósságkezelési tanácsadáson is részt kellett venniük.

A programban legalább három hónapos együttműködés után lehetett részt venni, azaz a jelentkezőnek legalább ennyi ideig rendben kellett fizetnie a számláit, ezután kötöttek vele megállapodást. Az igénylők újabb hátralékot nem halmozhattak fel, rendszeresen be kellett mutatniuk a befizetett csekkeket és adósságkezelési tanácsadáson kellett részt venniük.

A családsegítő szolgálat a tatabányai középiskolákban programot indított, hogy a fiatalok megtanulják a helyes pénzgazdálkodás alapjait és átgondolják pénzköltési szokásaikat. A program célja, hogy a részt vevők ne kerüljenek olyan kiszolgáltatott helyzetbe, mint a szolgálathoz forduló ügyfelek nagy része.

Az új szociális rendelet 2015 március 1-től átalakította az adósságkezelési támogatást, az eddigi időpontig támogatási szerződést kötött ügyfelek még a régi feltételekkel vehetnek részt a programban a rájuk érvényes futamidő végéig.

Annak érdekében, hogy lakhatással összefüggésben eladósodott, szociálisan rászoruló családok – akik maguk is készek és képesek tartozásuk részbeni rendezésére – ne maradjanak támogatás nélkül, az önkormányzat települési támogatás igénybevételét tesz lehetővé. A szükséges tudnivalók és nyomtatványok a elérhetők a www.tszol.hu/ugyfelszolgalat/hatralekokrendezese internetcím alatt.

Megszakítás