Keresés
Generic filters

Önkormányzati támogatás az „Otthon melege” pályázaton induló társasházaknak

Az „Otthon melege” energetikai pályázaton támogatást elnyerő társasházak és lakásszövetkezetek önerő támogatásáról döntött Tatabánya Közgyűlése március 26-i ülésen. Az önkormányzat az állami támogatást elnyert társasházak és lakásszövetkezetek részére a szükséges önerő kiegészítéséhez pályázati felhívás keretében biztosít támogatást.

Támogatásként 10% és további 10 % – maximum 5 év alatt visszatérítendő – kamatmentes kölcsönt biztosít az önkormányzat. Lakásonként 100.000 forint támogatás és 100.000 forint kölcsön; összességében 200.000 forint támogatás adható a keret kimerüléséig. Az önkormányzati támogatás folyósításának feltétele, hogy a pályázó lakóközösségek állami támogatásban részesüljenek.

Schmidt Csaba polgármester hangsúlyozta: Ez egy hosszú ideje várt lehetőség. A társasházak ezzel a pályázati támogatással jelentős, akár 50-60 %-os megtakarítást is elérhetnek. Mint mondta: bízik benne, hogy a lakóközösségek élnek majd ezzel a kiváló lehetőséggel.

A pályázatok benyújtása 2015. április 7-től lehetséges a támogatási keret kimerüléséig a Távfűtési Rendszert Fejlesztő Közhasznú Nonprofit  Kft.-nél, 2800 Tatabánya, Fő tér 8. 1. emelet 119-es szoba. A szükséges dokumentumok elérhetők a www.trf-kft.hu oldalon.

Amennyiben az állam a családi házakra is kiír hasonló pályázatot, úgy Tatabánya az egyenlő támogatás elve alapján és a költségvetési lehetőségek figyelembevételével, hasonlóképpen segítené a tatabányai pályázókat. A támogatás része az önkormányzat rezsicsökkentési plusz programjának.

Az országos „Otthon Melege” állami energetikai program ZFR-TH/15 jelű pályázaton a minimum 4, de maximum 60 lakásos, 1946 után épült, távfűtéssel, házközponti fűtéssel, illetve lakásonként egyedi fűtéssel ellátott lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek állami támogatást. Ennek mértéke nem haladhatja meg a támogatás szempontjából elszámolható költségek 50 százalékát.

Az állami pályázatokat 2015. április 30-tól lehet benyújtani a keret kimerüléséig. Támogatott munkaelemek: Homlokzati nyílászárók energiamegtakarítást eredményező cseréje, felújítása; homlokzatok és zárófödémek hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, energiamegtakarítást eredményező felújítása; megújuló energiafelhasználás kialakítása vagy növelése. A támogatott beruházásnak egy éven belül meg kell valósulnia.

Megszakítás