Keresés
Generic filters

Mit kell tudni a radiátorok cseréjéről?

A fűtési szezon befejeződése után Tatabánya távfűtött lakóházaiban számos helyen cserélnek radiátort, összeállításunkban néhány hasznos tanácsot adunk, hogy a radiátorcserék után ne legyen rosszabb az ingatlan fűtése.!?

A radiátor adott teljesítményre méretezett, ezért a leszerelt radiátort célszerű ugyanolyan teljesítményűvel pótolni. Ha kisebbre cserélik, többé nem lesz teljes értékű a fűtés. A megfelelő teljesítményű fűtőtest kiválasztásához szakembertől vagy szakboltban kérjen tanácsot. A radiátorok teljesítményét általában kétféle hőfoklépcsőre adják meg, Tatabányán a 75 fokos bejövő és 60 fokos elmenő hőmérséklet használatos.

A radiátor hosszú időre szóló beruházás, a fűtőtest és szerelvényeinek meghibásodása sok kényelmetlenséget és nagy károkat okozhat, ezért lehetőleg ne a legolcsóbb termékeket válasszák. A radiátorok cseréjét mindig szakemberrel végeztessék el, ügyelve arra, hogy a csatlakozási átmérőket ne szűkítsék le, mert akkor nem fog elég melegvíz keringeni a rendszerben.

A házgyári házak alumínium radiátorait kizárólag alumíniumból készült fűtőtesttel szabad pótolni. Ha ide acél radiátorokat szerelnek, azok ionvándorlás miatt néhány év alatt kilyukadhatnak.

A Sárberki lakótelep egészében, a Bánhidai lakótelep 300-as házainál, a Dózsa György út házgyári épületeinél és a Mártírok út 90. és 110. között egycsöves, fűtési rendszer működik. Ezekben a házakban nem szabad leszűkíteni a csatlakozásokat és semmilyen csapot, vagy más elzáró szerelvényt nem szabad beépíteni a hálózatba, ugyanis egyetlen szűkítés az egymás alatt lévő összes lakás fűtését lerontja.

A lakások fűtési rendszerén május 15-től augusztus 31-ig lehet munkálatokat végezni. Szeptember 15-re az egész városban készen kell állni a fűtésindításra és két hét kell ahhoz, hogy a feltöltések és a légtelenítések mindenütt befejeződjenek. A T-Szol Zrt. kéri, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében szeptember elseje után már ne kezdjenek hozzá a radiátorcserékhez, mert a nyitott rendszerek miatt elázott ingatlanokért a szolgáltató nem vonható felelősségre.

 

Megszakítás