Keresés
Generic filters

Görgényi István ’56-os forradalomról készült munkái egy hónapig láthatók a T-Szol Zrt. székházban

2016. október 20 – november 17. között lesz megtekinthető a T-Szol Zrt. székházában ünnepélyes keretek között megnyitott Görgényi István festmény kiállítás, mely az ’56-os forradalom eseményeinek állít emléket.

2016. október 20 – november 17. között lesz megtekinthető a T-Szol Zrt. székházában ünnepélyes keretek között megnyitott Görgényi István festmény kiállítás, mely az ’56-os forradalom eseményeinek állít emléket. Az október 20-án rendezett megnyitón dr. Hidas János a T-Szol Zrt. igazgatóságának elnöke és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott mondott beszédet. Rigó Erik, a gyűjtemény tulajdonosa a gyűjtemény történetéről tartott előadást. A Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból álló vonósnégyes előadásában Beethoven – Egmont nyitánya és Pietro Mascagni-Parasztbecsület-Intermezzo műve hangzott el.

Görgényi István ’56-os forradalomról készült munkái egy hónapig láthatók a T-Szol Zrt. székházban

Görgényi István festőművész egy bánhidai bányászcsalád gyermekeként született 1917-ben. Aba Novák Vilmos és Bottka Miklós főiskolai tanárok műtermében fejlesztette rajztudását.  A Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványaként, 1942-ben szerzett diplomát. Tanulmányúton járt Bécsben és Münchenben. Tanulmányait befejezve visszatért Tatabányára, ahol bányászként dolgozott. Később rajztanárként és grafikusként helyezkedett el. Bekapcsolódott a Bányász Képzőművész Kör munkájába, melynek 1957-58 között vezetője is volt. 1973-ban hunyt el Tatabányán.

Görgényi István ’56-os forradalomról készült munkái egy hónapig láthatók a T-Szol Zrt. székházban

Színhasználata, képszerkesztési módszerei, témaválasztásai Rudnay Gyulát idézik. Festményeit felfoghatjuk akár a romantika, a nemzeti realizmus folytatásaként is. Hagyatéka különleges részét képezik például a tenyérnyi, finoman festett csendéleteket, portrékat, táj- és életképeket ábrázoló vásznak.

Külön kiemelendő munkáságából, a külön tematikai egységet képező, az 1956-os eseményekhez kapcsolódó festmények. Ez a gyűjteményrész nem csupán olyan szempontból különleges, hogy azt megismerve változik a festő korábbi megítélése, hanem az anyag kiemelkedő olyan szempontból is, hogy az ismert, 1956-os témakört megjelenítő rajzok, grafikák mellett ezzel a témával olajfestmények hosszú sorában foglalkozó művészről a Görgényi-festmények előkerüléséig nem volt tudomásunk. A képek szinte riportszerűen, naturálisan ábrázolják a kor történéseit.

Görgényi István ’56-os forradalomról készült munkái egy hónapig láthatók a T-Szol Zrt. székházban

A festőművész a megtorlás ideje alatt titokban festette meg az 1956-os Forradalom es szabadságharc eseményeit. Az alkotások a művész halálát követően 2005-ig lakásának pincéjében hevertek. Megrongálódott állapotban kerültek elő. A magán tulajdonban lévő gyűjteményt restaurálást követően több külföldi városban is kiállították. 2016. október 20-ától az 1956-os megemlékezés részeként a T-Szol Zrt. székháza ad otthont a gyűjtemény egy részét bemutató kiállításnak.

Fotó: Kiss T. József

Megszakítás