Keresés
Generic filters

Fűtéskorszerűsítés, költségosztós elszámolás

Az elmúlt néhány évben Tatabánya 22.000 távfűtött lakása közül mintegy 5.400-ban végeztek fűtéskorszerűsítést, leggyakrabban költségosztók felszerelésével. Több éves tapasztalat, hogy a mérhető és szabályozható távfűtéssel a házak energiafelhasználása átlagosan 10-15 százalékkal csökkent.

Az önkormányzat a lakosság energiamegtakarításának elősegítése érdekében a feladat szervezését a Gazdaságfejlesztő Szervezet Tatabánya Nonprofit Kft. végzi, mely a pályázatokat bonyolítja és szakmai segítséget nyújt a lakóközösségeknek. A társaság honlapja ide kattintva érhető el: www.gfsz.hu

Összefoglaltuk a fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Energiamegtakarítással kapcsolatos kérdések, tanácsok

Fűtési tanácsok a kisebb távhőszámlához, termosztatikus szelepek használata

Szolgáltatások/Távhő/Fűtés/Fűtési tanácsok, termosztatikus szelepek használata menüpont alatt tanácsokat adunk ahhoz, hogyan tudja a lehető legtöbb fűtési költséget megtakarítani, hogyan tudja Ön a legjobb mértékben kihasználni a szabályozás lehetőségeit és ehhez képest az igényeinek legjobban megfelelő hőmérsékletet beállítani.

Amit a költségosztókról tudni kell

A költségosztó az adott fűtőtest hőleadását rögzíti, az épület hőfelhasználását pedig a hőközpontban vagy hőfogadóban elhelyezett mérő méri.

Az itt mért hőmennyiséget két részre osztják:

  1. Légköbméter arányosan fizetendő hőmennyiséghányadra (30-50% mérték között a dönthet a lakóközösség), mellyel a ház vezetékrendszerén leadott hő megfizetéséhez minden lakó hozzájárul.
  2. A fennmaradó részt pedig a költségosztók alapján a lakásokra felosztott hőmennyiséghányadra a kötelezően alkalmazandó korrekciós tényezők figyelembevételével.

A felosztásnál az 50-50%-os elosztást javasoljuk.

A költségosztók távkiolvasású műszerek, így az elszámolási időszak végén kiolvasásukhoz a lakásba nem kell bejutni. A költségosztók meghibásodását általában a műszer kijelzőjén látható ERROR felirat mutatja, de a hibát jelezheti betűk és számok együttes megjelenése, vagy a kijelző lefagyása, elsötétülése is. Ennek észlelésekor értesítse közös képviselőjét, aki intézkedik a hiba elhárításáról. A szándékos rongálást a kiolvasó egység jelzi és a közös képviselő a szakcéggel együtt helyszíni ellenőrzést tart. A beavatkozás következtében a lakás fogyasztása jogszabályon alapuló módon kerül elszámolásra.

Ha radiátorát a korszerűsítés után kívánja cserélni, a költségosztó műszert a szakcéggel a régi fűtőtestről át kell helyeztetnie az újra. Ennek költségét Önnek kell viselnie. A költségosztást végző szakcéggel minden esetben a közös képviselőn keresztül veheti fel a kapcsolatot.

Fűtéskorszerűsítési pályázattal kapcsolatos kérdések

Ha kérdése van, kérjük érdeklődjön Gazdaságfejlesztő Szervezet Tatabánya Nonprofit Kft.-nél.

Elérhetőségek:
Telefonszám/fax: 34/785-580, 34/785-919
e-mail cím: gfsz@gfsz.hu
honlap címe: www.gfsz.hu
Cím: Tatabánya, Szent Borbála út 1.

Megszakítás